Ενεργειακή μελέτη

«Κλείσε τα φώτα», «άνοιξε το παράθυρο να αεριστεί ο χώρος, να κάνει λίγο ρεύμα», «μην κλείνεις τις κουρτίνες να μπει και λίγο φώς», «κλείσε τον θερμοσίφωνα μην καίμε ρεύμα»

Καθημερινές φράσεις σε ένα σπίτι ή γραφείο, οι οποίες κρύβουν τα βασικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για την άνεση του στον χώρο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του.

Πως πετυχαίνω τις κατάλληλες «κλιματολογικές» συνθήκες στον προσωπικό μου χώρο;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης σε ένα δωμάτιο. Ο προσανατολισμός του δωματίου, η ύπαρξη και τοποθεσία των ανοιγμάτων, η ύπαρξη εξωτερικής φύτεψης (κήπος), η μόνωση των τοίχων, τα θερμομονωτικά κουφώματα, ο τρόπος θέρμανσης αλλά και καθαρά προσωπικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο κλπ.

Οι παράγοντες αυτοί συνδυάζονται μόνο μέσω της μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

Η ενεργειακή μελέτη είναι η μελέτη που συντάσσεται στο αρχικό στάδιο σύνταξης των μελετών, όπως η αρχιτεκτονική και η ηλεκτρομηχανολογική. Στοχεύει στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης, για φωτισμό, θέρμανση και ψύξη. Επίσης υποδεικνύει τρόπους παραγωγής ΖΝΧ, θέρμανσης και ψύξης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακούς θερμοσίφωνες).




Σύμφωνα με τον νόμο 3661/2008 η παραπάνω μελέτη απαιτείται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ενός νέου κτιρίου ή ριζικά ανακαινιζόμενου (άνω του 25% της επιφάνειας του) (άρθρο 11) (συνημμένος ο νόμος) Η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και πρώτη προτεραιότητα κάθε σύγχρονης ενεργειακής πολιτικής.

Δεδομένου ότι ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 40% της απαιτούμενης ενέργειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την Οδηγία 2002/91/ΕΚ για τον έλεγχο και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η συγκεκριμένη Οδηγία προβλέπει την ενεργειακή μελέτη ή επιθεώρηση των κτιρίων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων τους από ανεξάρτητους διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες, τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, με απώτερο σκοπό την απόδοση ενεργειακής ταυτότητας στο κτίριο.

Με το νόμο 3661/08 που εξέδωσε το Ελληνικό Κράτος γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης με τις διατάξεις τις Ε.Ε. και τον Κανονισμό Ενεργειακές Αποδοτικότητας Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Επικοινωνήστε μαζί μας

Νέο σπίτι ή ριζική ανακαίνιση;